es Gegant
des Vedrà

i altres rondaies

Es Gegant des Vedrà i altres rondaIes

Una pel·lícula basada en l’obra d’en Joan Castelló Guasch

Què són les rondaies?

Les Rondaies Eivissenques són breus narracions populars que, durant centenars d’anys, han anat transmetent-se de manera oral de pares a fills. Joan Castelló, el folklorista eivissenc per excel·lència, va ser el principal impulsor, a través de diversos volums, de la compilació literària d’aquests contes populars. Una labor molt semblant, sens dubte, a la que van fer els Germans Grimm, a l’Alemanya del segle XIX, amb Hänsel i Gretel, La Ventafocs o La Blancaneu. Un altre bon exemple serien les llegendes amazòniques o les històries màgiques de l’Índia.

Les Rondaies són històries que barregen el màgic i el quotidià a través de trames universals que estan destinades, principalment, a l’entreteniment del públic més jove. Cal destacar que, encara que aquests relats succeeixen a Eivissa, contenen situacions i personatges universals, identificables a tot el món. Sense ser excessivament maniquees, les Rondaies tenen un lleuger to moralitzador que diferencia el bé i el mal.

La nostra proposta consisteix en l’adaptació al cinema, en format llargmetratge, de tres d’aquestes Rondaies: Nit de Tots Sants, Ses Calaveres de Can Fita i Es Gegant des Vedrà. Aquests tres relats contenen totes les virtuts de l’obra de Joan Castelló: valors històrics, culturals i familiars, elements fantàstics i grans dosis d’entreteniment.

Sinopsi

Durant sa visita a sa casa que es seus pares pretenen llogar, n’Agnès estableix contacte amb s’antic propietari, s’escriptor Joan Castelló Guasch, mort l’any 1984. Castelló li conta a n’Agnès tres increïbles rondaies eivissenques:

Nit de Tots Sants“, que segueix ses aventures d’en Pep Manyà, un home que viu amb sa seva mare i que té una única afició: sa pesca.

Ses Calaveres de Can Fita“, que conta sa tràgica història de dues generacions d’una família que viu en una de ses bones cases de Sant Jordi.

Es Gegant des Vedrà“, una sorprenent aventura de dos nens que, per salvar a son pare, viatgen a una misteriosa illa habitada per un terrible gegant

TÍTOL
Es gegant des Vedrà i altres rondaies

GÈNERE
Fantàstic, aventures

FORMAT
Llargmetratge de ficció

DURADA
78 minuts

AUDIÈNCIA
Tots els públics

Això vol dir que…

Hi havia un escriptor eivissenc, nascut el 1911, que va fer feina a tots els diaris de l’illa i va escriure molts llibres. Sempre va estar compromès políticament i ho va demostrar amb l’arribada de la II República.

Per exemple, impulsant un seguit de iniciatives i també amb els seus articles de crítica social. A més, va participar a sa Guerra Civil espanyola, lluitant a Astúries i a la Batalla de l’Ebre.

Com va viure a Mallorca molts anys i estimava molt la seva illa, va fomentar tot el relacionat amb Eivissa, publicant llibres de cuina, de viatges i, sobretot, les Rondaies Eivissenques, amb les que va immortalitzar els contes i llegendes que s’han anat transmetent de pares a fills durant generacions.

A l’escola tots coneixen les Rondaies de Joan Castelló Guasch i la màgia dels seus contes viu a la imaginació de tots els eivissencs.

Col·laboradors principals